Kedves TurbóTanulók!

Szeretnénk addig is segíteni Nektek, amíg nem találkozunk valamelyik tréningünkön, ezért az egyik legnépszerűbb anyagból adunk egy kis ízelítőt. Ez a memória működésével foglalkozik, amit megértve felgyorsul a tanulás.

 

Indul a 2011-2012 tanév!!!

 2011.08.26. 18:54

Kedves TurbóTanulók!

Bizony elindul ez a tanév is. Ki középiskolában, ki főiskolán vagy egyetemen kezd tanulni. Ha szeretnéd könnyebben venni ezt a tanévet akkor ideje, hogy megtanuld a tanulás mesterfogásait!

Ezt legközelebb Dombóváron teheted meg 2011. szeptember 3-4-én, ugyanis ott tartjuk a következő TurbóTanulás tréninget.

A részleteket itt találod: www.turbotanulas.hu

Várunk szeretettel!

A TurbóTanulás csapata

Valódi módszerek, amiket használva könnyebb lesz átvészelned a mostani vizsgaidőszakot.

A dolognak két titka van:

1. Olvasd el!
2. Használd!

A gimnáziumokban zajlik az érettségi, a főiskolákon és egyetemeken pedig beindult a vizsgaidőszak. Most kiderül, hogy mennyire volt sikeres és hatékony a felkészülésetek. Ilyenkor sírja mindenki  vissza az elmulasztott időt, amit nem a tanulásra szánt. Sajnos az időt már nem tudjuk visszatekerni, csak megfogadhatjuk, hogy a következő szemeszterben tényleg többet tanulunk. (Tulajdonképpen ez is egy tanulás: tanulunk a hibánkból.)

Oké, de mit tudsz tenni, ha van még tanulni valód?

Ilyenkor tényleg jól jönnek a TurbóTanulás módszerei. Számtalan mesterfogás és technika létezik, ezeket mind meg is tanítjuk a tréningen. Mind közül talán a legfontosabb: az IDŐ! Rá kell szánni a szükséges időt a tanulásra!
Meg kell tervezned a vizsgaidőszakodat, mert az idő véges erőforrás. Ha eddig nem tetted, akkor most csináld így:

1. lépés: Vegyél elő egy naptárat, és írd be, mikor lesznek a vizsgáid!
2. lépés: Becsüld meg azt az időt, amit egy-egy tantárgy felkészülésére kell szánnod!
3. lépés: Írd be a naptáradba a fix dolgaidat. (munka, előadás, felkészítő, edzés, PIHENÉS(!)…)
4. lépés: Most írd be a már megbecsült tanulási időket a naptáradba. (Nyilván nem egy napra kell elosztanod az összes időt, hanem több napra.) Figyelj arra, hogy lehetőség szerint a vizsga előtti este már ne tanulj, hanem PIHENJ!
5. És most jön a legnehezebb: BE KELL TARTANOD AZ IDŐBEOSZTÁSODAT! Ne halogass, ne találj ki mindent, mert ha becsületesen végigcsináltad az előző lépéseket, akkor túl sok üres hely nem maradt a naptáradban. Ráadásul minden elmulasztott órát valahova be kell suvasztanod az amúgy is zsúfolt időbeosztásodba.

Mi van akkor, ha már nincs annyi hely a naptáradban, amennyi időre szükséged van? Ilyenkor kell a többi programokról lemondanod. Ha nincs miről lemondanod, akkor szelektálj a tanulnivalók között. Próbáld meg a legfontosabb dolgokat átvenni, megtanulni. Általában a tanárok elmondják, hogy mit fognak kérdezni.

Van itt még egy-két fontos dolog!

- Vedd figyelembe, hogy nem vagy képes folyamatosan figyelni, ezért iktass be pihenőket. Óránként 5-10 perc elég.
- Nincs telefon, nincs sms, nincs chat, nincs facebook/iwiw a tanulási idő alatt. Legjobb, ha lenémítod a telefont, hogy ne is halld meg, mert csak elvonja a figyelmedet. Ezeket a dolgokat el tudod intézni a szünetekben. Az ideális azonban az, ha csak a tanulás végén reagálsz a különböző kommunikációs csatornákon beérkező hívásaidra, üzeneteidre. Nehéz dolog, de hatásos és hidd el, mindenki megérti.
- Igyál sok vizet. A víz az agynak olyan, mint a kocsi motorjának az olaj.
- Friss levegő. Az oxigén pedig olyan, mint az autónak az üzemanyag. Nyitott ablak, esetleg 5 perc séta is elég, hogy jobban menjen a következő 50 perc.
- Kabala. Ha van, akkor használd, működik. (Ezt most nem írom le, hogy miért, a tréningen be is bizonyítjuk. Ha érdekel, gyere el… :))
- Alvás. Pihend ki magad. Majd bulizol a vizsgaidőszak után.
- Többletenergia: csoki, banán, szőlőcukor. Ezek is segítenek. Esetleg kávé, energiaital. Ezekkel vigyázni kell, mert a túladagolás hatása rosszabb, mint ha nem innád őket. (Én nem javaslom, de ha máshogy nem megy…)

Remélem a fenti módszerek segítenek.
Természetesen nem pótolják a TurbóTanulás Tréning elvégzését, hiszen ott megtanulhatsz egy sor olyan technikát, amivel a vizsgaidőszak alatt sem kell magad halálra tanulnod, nyugodtan tudsz elmenni vizsgázni, tudsz pihenni, ki tudod magad aludni, van időd a hobbijaidra és a barátaidra. Könnyedén tanulsz meg komoly és bonyolult anyagrészeket is.

További információ: www.turbotanulas.hu

Sok sikert kívánunk a vizsgáidhoz!

 

Címkék: tanulás tanulásmódszertan hatékony technikák gyorstanulás

Sziasztok!

Kezdjük…

Nos a legfontosabb dolog, amit a tanulásról el kell mondanom: a TANULÁS NEM VELÜNK SZÜLETETT KÉPESSÉG!
Ezt be kell látnia mindenkinek, aki tanul. Ha ez így van –márpedig így van -, akkor viszont hogyan tanul mégis mindenki? Ahogy sikerül. Már az általános iskolában elkezdődik: „Te hogy tanultad meg a verset? Te hogy tanultad meg a matekot? stb, stb…” A szüleink is jó sokat segítenek: „Ülj le fiam/lányom, és tanuld meg a leckét.” A tanár az iskolában mit mond? Hogy ezt és ezt tanuljátok meg. Azt nem mondja meg, hogyan. Szerintem először mindenkit meg kellene tanítani tanulni. Sokkal hatékonyabban és sokkal gyorsabban tudná mindenki megtanulni a tanulnivalót. Később ez még nagyobb probléma, mert a középiskolában egyre több lesz az anyag. Az egyetemről meg ne is beszéljünk. Mi történik ilyenkor? Egyre több időt töltünk tanulással. A baj viszont az, hogy az idő egy véges és ráadásul elég szűkös erőforrás. Egy nap 24 órából áll, és kész. Se több, se kevesebb.
Ráadásul a felsőfokú tanulmányokat sokan munka és család mellett végzik. Ezért kiemelten fontos mindenkinek, hogy a lehető legrövidebb időalatt a legtöbb dolgot tanulja meg. Így maradna idő a családra, a magánéletre, a barátokra, a hobbira…

Erre jó a TurbóTanulás!

De nézzük, hogyan tanul egy átlagos diák?
Általában olvas.
Csak egy baj van.
Az olvasás nem egyenlő a tanulással. Mert ha egyenlő lenne, akkor mindent megtanulnánk, amit olvasunk. Akkor hogy tanul az átlagos diák? Megint elolvassa az anyagot. Meg megint. Ezek szerint a tanulás egyenlő a sokszor elolvasással? Hát az tény, ha sokszor elolvasol valamit, azt megjegyzed. Csak van egy kis baj: olvasni bizony eléggé hosszadalmas. Az olvasás időigényes dolog. És mint tudjuk, az idő egy szűkös erőforrás. Kevés áll rendelkezésre belőle. És azt a keveset is nagyon sok mindenre kell felhasználnunk. Ezért nem mindegy, hogy milyen módszerekkel tanulunk.

! A TurbóTanulás tréningen ezért külön blokk foglalkozik a gyorsolvasási technikákkal.

Az elején tisztáztuk, hogy a tanulás nem velünk született képesség.
Ezért tanulni is meg kell tanulni!

Vegyük például a futást. Futni minden egészséges ember tud. Aki viszont atletizál, az megtanul futni. És már a kezdő atléta is könnyedén leelőzi azt, aki soha nem tanult futni, de egyébként „tud” futni.
Mi a helyzet a beszéddel? Beszélni is általában mindenki tud. (Van, aki nem is keveset…)Szerinted a bemondók, a szóvivők, a színészek tanulnak beszélni?
Ezért kell nekünk is megtanulni tanulni.
Saját érdekünkben kell a leghatékonyabb módszereket alkalmaznunk, hogy a legkevesebbet kelljen a tanulásra rászánnunk az időnkből.

Szokták mondani: az idő pénz.
Az idő ennél sokkal több!
Az idő = ÉLET. Ugyanis NINCS AZ A PÉNZ a földön, amivel meg lehet vásárolni a már elmúlt vagy eltelt időt. Nem tudjuk visszahozni, újraélni.
Egy komoly vizsga reggelén, amikor vizsgázni mennek a tanulók, sokan sok pénzt adnának azért, hogy visszatekerjék az időt azért, hogy megtanulhassák a meg nem tanult anyagot.
Csak sajnos nem lehet.
Vajon miért nem tanulták meg? Hiszen tudták, hogy vizsgájuk lesz.
Vagy azért, mert elpocsékolták a tanulásra fordítható időt, vagy csak nem jó módszerrel tanultak.

Ezért a TurbóTanulás tréning több, mint tanulásmódszertan, vagy a tanulási technikák tanfolyama. A tréningen a vezetői képzésekből átvett IDŐGAZDÁLKODÁSI technikákra is megtanítunk, hogy azt a bizonyos 24 órát a lehető legjobban ki tudd használni.

Sikeres tanulást kívánunk:
A TurbóTanulás csapata

További információ: www.turbotanulas.hu

 

 

Sziasztok!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy beindult a TurbóTanulás új weblapja!!! Jó sokat kellett rá várni, de kész!
Gyertek nézzétek meg, és értékeljétek! Érdekel minket a véleményetek! :)

www.turbotanulas.hu

Igyekszünk minden segítséget megadni a tanuláshoz, úgyhogy olvassátok a blogot és a weboldalt is, és garantáltan hatékonyabban és gyorsabban tudtok majd tanulni!

Üdvözlettel:

A TurbóTanulás csapata