Valódi módszerek, amiket használva könnyebb lesz átvészelned a mostani vizsgaidőszakot.

A dolognak két titka van:

1. Olvasd el!
2. Használd!

A gimnáziumokban zajlik az érettségi, a főiskolákon és egyetemeken pedig beindult a vizsgaidőszak. Most kiderül, hogy mennyire volt sikeres és hatékony a felkészülésetek. Ilyenkor sírja mindenki  vissza az elmulasztott időt, amit nem a tanulásra szánt. Sajnos az időt már nem tudjuk visszatekerni, csak megfogadhatjuk, hogy a következő szemeszterben tényleg többet tanulunk. (Tulajdonképpen ez is egy tanulás: tanulunk a hibánkból.)

Oké, de mit tudsz tenni, ha van még tanulni valód?

Ilyenkor tényleg jól jönnek a TurbóTanulás módszerei. Számtalan mesterfogás és technika létezik, ezeket mind meg is tanítjuk a tréningen. Mind közül talán a legfontosabb: az IDŐ! Rá kell szánni a szükséges időt a tanulásra!
Meg kell tervezned a vizsgaidőszakodat, mert az idő véges erőforrás. Ha eddig nem tetted, akkor most csináld így:

1. lépés: Vegyél elő egy naptárat, és írd be, mikor lesznek a vizsgáid!
2. lépés: Becsüld meg azt az időt, amit egy-egy tantárgy felkészülésére kell szánnod!
3. lépés: Írd be a naptáradba a fix dolgaidat. (munka, előadás, felkészítő, edzés, PIHENÉS(!)…)
4. lépés: Most írd be a már megbecsült tanulási időket a naptáradba. (Nyilván nem egy napra kell elosztanod az összes időt, hanem több napra.) Figyelj arra, hogy lehetőség szerint a vizsga előtti este már ne tanulj, hanem PIHENJ!
5. És most jön a legnehezebb: BE KELL TARTANOD AZ IDŐBEOSZTÁSODAT! Ne halogass, ne találj ki mindent, mert ha becsületesen végigcsináltad az előző lépéseket, akkor túl sok üres hely nem maradt a naptáradban. Ráadásul minden elmulasztott órát valahova be kell suvasztanod az amúgy is zsúfolt időbeosztásodba.

Mi van akkor, ha már nincs annyi hely a naptáradban, amennyi időre szükséged van? Ilyenkor kell a többi programokról lemondanod. Ha nincs miről lemondanod, akkor szelektálj a tanulnivalók között. Próbáld meg a legfontosabb dolgokat átvenni, megtanulni. Általában a tanárok elmondják, hogy mit fognak kérdezni.

Van itt még egy-két fontos dolog!

- Vedd figyelembe, hogy nem vagy képes folyamatosan figyelni, ezért iktass be pihenőket. Óránként 5-10 perc elég.
- Nincs telefon, nincs sms, nincs chat, nincs facebook/iwiw a tanulási idő alatt. Legjobb, ha lenémítod a telefont, hogy ne is halld meg, mert csak elvonja a figyelmedet. Ezeket a dolgokat el tudod intézni a szünetekben. Az ideális azonban az, ha csak a tanulás végén reagálsz a különböző kommunikációs csatornákon beérkező hívásaidra, üzeneteidre. Nehéz dolog, de hatásos és hidd el, mindenki megérti.
- Igyál sok vizet. A víz az agynak olyan, mint a kocsi motorjának az olaj.
- Friss levegő. Az oxigén pedig olyan, mint az autónak az üzemanyag. Nyitott ablak, esetleg 5 perc séta is elég, hogy jobban menjen a következő 50 perc.
- Kabala. Ha van, akkor használd, működik. (Ezt most nem írom le, hogy miért, a tréningen be is bizonyítjuk. Ha érdekel, gyere el… :))
- Alvás. Pihend ki magad. Majd bulizol a vizsgaidőszak után.
- Többletenergia: csoki, banán, szőlőcukor. Ezek is segítenek. Esetleg kávé, energiaital. Ezekkel vigyázni kell, mert a túladagolás hatása rosszabb, mint ha nem innád őket. (Én nem javaslom, de ha máshogy nem megy…)

Remélem a fenti módszerek segítenek.
Természetesen nem pótolják a TurbóTanulás Tréning elvégzését, hiszen ott megtanulhatsz egy sor olyan technikát, amivel a vizsgaidőszak alatt sem kell magad halálra tanulnod, nyugodtan tudsz elmenni vizsgázni, tudsz pihenni, ki tudod magad aludni, van időd a hobbijaidra és a barátaidra. Könnyedén tanulsz meg komoly és bonyolult anyagrészeket is.

További információ: www.turbotanulas.hu

Sok sikert kívánunk a vizsgáidhoz!

 

Címkék: tanulás tanulásmódszertan hatékony technikák gyorstanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://turbotanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr322932887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása